Fiilisfotarit

Näkeminen – kokeminen – jakaminen. Jokainen on fiilisfotari!

”Suoraan sanoen jotkut asiat innostavat ja toiset taas eivät. Yhtäkkiä haltioituu. Sellaista elämä on.” -dokumentista Cartier-Bresson, elokuvan uudistaja.
Fiilisfotarit kokoontuvat kunkin kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 18 Kameraseuralla (HUOM uusi osoite) Eerikinkatu 46:ssa, 00180 Helsinki ellei muuta ilmoiteta. Tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ellei sitä ole ohjelmassa nimenomaan pyydetty.

NÄYTTELY-ILMOITUS alempana, nyt Herttoniemen kirjastossa.

Ti 4.4.2017 Mukana edelleen Leena Saraste, aiheena  ASETELMA ”Rakkaimmat esineeni”

Tutkitaan kuvia edelleen ajatuksella ”mitä kuva kertookaan”. Kuva tuodaan muistitikulla kolmena eri rajauksena. Kuvien lyhyt sivu max 1900 pixeliä.

Kuvat voi  lähettää etukäteen osoitteeseen fiilisfotarit@kameraseura.fi Näistä kuvista 20 ensimmäisen kuvat lähtevät Leena Sarasteelle nähtäväksi, hän on ystävällisesti tarjoutunut kommentoimaan vielä kuvia kerhoillassa.

Mikäli et ole vielä lähettänyt kuviasi, voit tuoda ne myös tikulla iltaan!

 

NYT!! ETSITÄÄN KUVIA AITA-NÄYTTELYYN!!

Vuosittainen Kameraseuran näyttely toteutuu Finlandia-talon kahvila Verandassa 15.8.-14.9.2017, avajaiset 14.8. Klo 18. Näyttely toteutetaan valokuvajulisteina kuten viime vuonnakin, ja myös Fiilisfotarit osallistuvat. Meille on varattu kaksi julistetta. Julisteet jäävät seuran käyttöön ja tulevat olemaan myöhemminkin esillä KS:n tilaisuuksissa tai esittelyissä.

Kerhon vetäjät ovat valinneet juhlavuoden kunniaksi teemaksi ”Suomalaisuus”. Innoitusta voi hakea vaikkapa Jorma Eton runosta: ”Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..” tai muunlaisista omista suomalaisuuskokemuksista. Kuvissa voi mielellään olla liikettä, peliä, tanssia, honkien huminaa, tai mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja kuten esim. päällekkäisvalotusta. Huumoria. Iloa. Voimaa.

Kerhonvetäjät saavat koulutusta kuvien asemoimiseen julistetta varten, ja työt tulostetaan laadukkaalle valokuvapaperille

(www.castelliart.fi). Julisteen koko on 60 cm * 120 cm.

Asemointipohjaan tuotavat kuvat

Kuva-aineisto tuodaan pohjaan JPG-tiedostoina sRGB -väriprofiililla. Kuvat suositellaan lähetettävän kameran tuottamalla resoluutiolla, sillä skaalaus sopivaan kokoon tehdään julisteeseen asemoinnin yhteydessä. Tallennettaessa kuvaa JPG-tiedostoon kannattaa varmistaa, että käytetään korkeinta mahdollista JPG-laatua.

Nimeä kuvat: omanimi_kuvannimi.

Kuvat lähetettävä viimeistään 2.4. osoitteeseen fiilisfotarit17@gmail.com

hyva olo

 Hyvä olla -näyttely on purettu Kameragalleriasta ja se kiertää  seuraavastiHerttoniemen kirjasto: 1.-31.3.
Kallion kirjasto: 18.4.-7.5.
Cafe Aalto, Akateeminen kirjakauppa: kesäkuu
Taidelaakso, Laakson sairaala: 1.-30.9.

KEVÄÄN OHJELMA

Ti 7.3.2017 Mukana edelleen Leena Saraste, aiheena Rakkaimmat esineeni /asetelma

Tutkitaan kuvia edelleen ajatuksella ”mitä kuva kertookaan”. Kuva tuodaan muistitikulla kolmena eri rajauksena. Kuvien lyhyt sivu max 1900 pixeliä. Kuvat voi myös lähettää etukäteen osoitteeseen fiilisfotarit@kameraseura.fi Näistä kuvista 20 ensimmäisen kuvat lähtevät Leena Sarasteelle nähtäväksi, hän on ystävällisesti tarjoutunut kommentoimaan vielä kuvia kerhoillassa.

Mikäli et ole vielä lähettänyt kuviasi, voit tuoda ne myös tikulla iltaan!

ti 4.4.2017

Tutkitaan edelleen kuvia ajatuksella ”mitä kuva kertookaan”. Aihe ilmoitetaan maaliskuun kerhoillan jälkeen.

Ti 2.5.2017 VALO

Missä kaikkialla sitä voi nähdä, miten eri tavoilla valo voi esiintyä, miten korostua. Miten sinä näet sen? Vangitsetko vai päästätkö vapaaksi?
Otetaan kamera mukaan ja lähdetään lähimaastoon etsimään valoa sen eri muodoissa. Kuvataan kaikki opitut säännöt unohtaen, rohkeasti ja hullutellen. Illan lopuksi katsotaan valokuvat ja tutkitaan kuinka taiteellista, luovaa ja monitulkintaista lopputulosta syntyi eri kuvaajien lähestyttyä aihetta. Miten eri tavalla voi saman aiheen nähdä.

Tulevaa ohjelmistoa: 3.10.2017 KAMERA KUVAAJAN SIVELTIMENÄ
Luovan luontokuvauksen polkuja ja harjoituksia-Susanna Aarnio ja Paavo Hamunen
Luovuus on ihmisen luontainen ominaisuus, ei mikään erikoislahjakkuus. Syvimmillään luovuus tarkoittaa kykyä selviytyä hengissä. Ihminen on evoluutionsa alusta saakka joutunut käyttämään luovuuttaan löytääkseen ravintoa ja pysyäkseen lämpimänä ja suojassa. Olemme siis kaikki lähtökohtaisesti luovia.
Luovuus ei ole trendi, joka sijaitsee meidän ulkopuolellamme. Luovuus asuu meissä. Mielikuvituksemme luo uutta aamusta iltaan ja yli yön nukkuessamme. Luova luontokuvaus avaa mahdollisuuden ottaa luovuuden rajattomat voimavarat aktiiviseen jokapäiväiseen käyttöön valokuvauksen kautta ja avulla. Meidän pitää vain päästää irti vanhasta, mielen ja ympäristön meille tuottavista rajoitteista, säännöistä, malleista ja  kaavoista. Luonnon studio on luovuuden valtakunta ja kiitollinen harjoittelukenttä oman luovuuden palauttamiseksi ja vahvistamiseksi.
Yhdestä asiasta kaikki luontokuvaajat lienevät samaa mieltä eli että kamera on ”vain” väline. Kun kameran tekniikka ja oman kameran mahdollisuudet ja ominaisuudet ovat hallinnassa laajenee kuvausperspektiivi dokumentoinnista aina luovaan ja ”taiteellisempaan” luontokuvaukseen saakka. Hiomalla tekninen osaaminen äärimmilleen, voi kameran unohtaa ja keskittyä olennaiseen eli kuvaamiseen. Tämä on erityisen tärkeää kuvatessa abstrakteja makrokuvia, missä syvyysterävyysalue voi olla äärimmäisen kapea tai tarkennustaso epäselvä.
Kameraa voi verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden hallinta ja kurinalainen harjoittelu mahdollistaa omien visioiden tuomisen näkyviksi digitiedostoiksi samalla tavalla kuin maalauskankaallekin.
Luova kuvaaja katsoo luontoa aina enemmän kokoelmana visuaalisia elementtejä kuin kasveina, maisemina tai jopa eläiminä. Kukat, heinät, puut, jäkälät, hyönteiset ja vaikka joutsenet koostuvat pohjimmiltaan väreistä, muodoista ja abstraktioista. Todellisuus on kuvaajan silmissä, ei kohteessa. Kun rohkeasti päästää mielikuvituksen valloilleen, on ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa ainutlaatuista ja luovaa näkemystä!
Luova luontovalokuvaus on yksilön taidetta, oma näkemyksemme luonnon täydellisistä ilmenemismuodoista. Luovan luontovalokuvauksen kautta voi löytää täysin omanlaisen värimaailman, hahmottaa muotoja haluamallaan tavalla ja luoda yllättäviä sommitelmia luonnon kauneudesta.
Kuvaesityksen aikana ohjaamme kuvaajia löytämään oman polkunsa juuri tähän tärkeimpään eli henkilökohtaiseen kuvaustyyliin. Siinä luovuutta vapauttavilla ja palauttavilla harjoituksilla on tärkeä rooli. Kaikki on luovassa luontokuvauksessa mahdollista ja sallittua. Jos kuvaaja saa itse iloa kuvistaan ja on niihin ihastuneen tyytyväinen, on päämäärä saavutettu!

(Teksti: Susanna Aarnio)

 

Ti 7.2.2017

Vieraana Leena Saraste, josta Wikipedia kertoo seuraavaa:

Leena Saraste  on suomalainen valokuvaaja ja filosofian tohtori. Hän on työskennellyt valokuvaajana, alan opettajana, tutkijana ja taiteilijana. Sarasteen teoksia on muun muassa Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa.

Saraste opiskeli Taideteollisen korkeakoulun kamerataiteen laitoksella, josta hän valmistui 1965. Sen jälkeen hän opiskeli taidehistoriaa Helsingin yliopistossa, ja väitteli tohtoriksi 2004. Hänen väitöskirjansa otsikko oli: ”Valo, muoto vai elämä, Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla”. Saraste on julkaissut 1980 valokuvauksen perusteoksen Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen, jota on käytetty oppikirjana. Teoksesta on ilmestynyt kaksi täysin uudistettua laitosta nimillä Valokuva tradition ja toden välissä (1996) ja Valokuva, muisto – viesti – taide (2010).

Katsellaan valokuvan historian kuolemattomia kuvia. Katsotaan kuvien näkymättömään todellisuuteen: mitä kaikkea kuva kertookan. Mitä merkit, symbolit, värit, muodot voivat viestittää, jos pysähdymme näkemään.

Ti 1.11.2016 klo 18 Pimeitä kuvia

silhuett-doublemp

Kuvienkatseluilta Galleriassa (ellei remontti estä). Ota pimeitä tai ”pimeitä” kuvia, tuo mukanasi tikulla tai muuten, valmistaudu kertomaan kuvasta ja sen ottamisesta, herättämistä ajatuksista ja fiiliksistä.

 

Menneet tapahtumat tästä

 

Yhteystiedot:

fiilisfotarit@kameraseura.fi

Eila Lassus

Tarja Hämäläinen
Tiina Hyvönen
Kristiina Sievi-Korte