Studio ja keikkavalot

Kameraseuran studiota ja sen keikkasettiä voivat käyttää Kameraseura ry:n jäsenet, joille on annettu studion käyttöoikeus.

Käyttöoikeuden saamiseksi on suoritettava studion ’ajokortti’, jossa osoitetaan tarvittavat laitteiden käyttötaidot. Tämän voi saada käymällä Studio I -peruskurssin tai studioperehdytyksen. Kameraseura järjestää säännöllisesti mainittuja kursseja, joiden jälkeen on oikeutettu vuokraamaan studiota ja sen keikkasettiä. Mikäli on paljon kokemusta studiokuvaamisesta muualta, riittää muutaman tunnin studioperehdytys, jolloin käydään läpi Kameraseuran studiokalusto, käyttöperiaatteet ja turvallisuuskysymykset.

Tältä sivulta löytyvät myös pikaohjeet kertaamista varten. Ohjeita päivitetään, joten luethan studion yleisohjeet aina ennen sen käyttöä.

Kameraseuran studio sijaitsee osoiteessa Hietalahdenkatu 5 Lh 1, 00180 Hki, joka on ihan yhdistyksen Eerikinkadun tilojen vieressä.

Hinnat ja maksaminen

 • Studion käyttömaksu: 10 €/h, nuoret ja opiskelijat 5 €/h.
 • Keikkavalojen vuokramaksu: vuorokausi 20 €, viikonloppu 50 €, viikko 100 €.

Maksut tehdään etukäteen nettikaupassa. Käyttämättä jäänyt aika tulee maksaa normaalisti, mikäli sitä ei ole peruttu vähintään 24h ennen varausajan alkua.

Varaukset

Kalenterista (kts. alta) näet voimassa olevat varaukset sekä studioon että keikkasetille.

Kun sopiva ajankohta löytyy, tulee varauspyyntö tehdä sähköpostitse.  Varaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköpostit käydään läpi arkisin ti-to, joten varauspyyntö tulee tehdä  ajoissa.  Kun varaus on tehty kalenteriin, tulee siitä sähköpostitse vahvistus. Lähetäthän myös jokaista varausta kohden uuden sähköpostin niiden hallinnoimisen helpottamiseksi. Heinäkuussa yhdistyksen tilat ovat suljettuja, joten varauksiakaan ei voi tehdä silloin.

Sähköpostiosoite studio (at) kameraseura.fi.

Jos varaus tehdään ryhmälle tulee kaikkien nimet ilmoittaa varauksen yhteydessä, ja silloin vastuu jakautuu kaikkien varaajien kesken. Kaikilla varaajilla tulee olla oikeus, ”ajokortti”, studiossa kuvaamiseen. Jos kaikki ryhmäläiset ovat nuorisojäseniä, saavat he vuokrauksen nuorisohinnalla. Mikäli kaikki ryhmän jäsenet eivät ole nuorisojäseniä veloitetaan normaalivuokra.

Heinäkuussa Kameraseuran tilat ovat käytettävissä rajoitetusti yhteyshenkilöiden ja toimiston lomien mukaan.

Studion avaimet

Avaimen studioon ja keikkasetin hakemiseksi voi noutaa maksun jälkeen Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana.

Studion varusteet

Suurin osa valaisinjalustoista on pyörien päällä, joista yksi on varustettu puomilla. Studiossa on valon rajaamista varten molton-kankaita ja V-flatteja mustavalkoisena, jotka toimivat myös tarvittaessa hyvin taustana. Lisäksi varusteihin kuuluu taustakartonkeja harmaan eri sävyissä sekä satunnaisesti myös muun värisiä.

Salamavarusteet

 • 4 kpl Hensel Integra Mini 300 Monolight -välähdyspäätä
 • 1 kpl Softbox / tasovalo 80x150cm & 80x100cm
 • 1 kpl Stripbox / tasovalo 25x150cm
 • 1 kpl Octabox / tasovalo 120cm
 • 1 kpl Beauty dish
 • 1 kpl Ladonovet
 • 2 kpl heijastinkupuja + hunajakennoja + värigeelejä
Studio 2017 Tilakuva

Kameraseuran studio

Studion yleisohjeet

Päiväkirja ja ongelmatilanteet

Laita studion päiväkirjaan AINA nimesi ja kuvauspäivä sekä mahdollisesti tekemäsi havainnot ja vikailmoitukset studion laitteistosta tai tiloista. Ilmoita kaikista lampun vaihdoista, korjaustoimenpiteistä ja muista ilmoittaa studion ongelmista myös studiovastaavalle päiväkirjan lisäksi, vaikka ongelma saataisiin korjattua omatoimisesti. Käytä vikatilanteiden ilmoittamiseen mieluiten alta löytyvää lomaketta, kiireelliset asiat puhelimitse tai tekstiviestitse.

Kengät ja ulkovaatteet jätetään studion naulakkoon, joten mukaan kannatta ottaa sisäkengät tai villasukat. Ohjeistus koskee sekä kuvattavaa että kuvaajaa. Jos kuvaustilanne vaatii kuitenkin kenkien käyttöä, tulee kengänpohjat suojata teippaamalla tai käyttämällä kengänsuojia.

Taustakartonki nostetaan tai lasketaan varovasti käyttämättä voimaa, jotta kartonkiteline ja kartonki eivät rikkoutuisi. Lakaisethan myös lattian ennen kartongin laskemista. Jos kartonki on pahasti likaantunut niin, että se vaikeuttaa kuvausta, voidaan kartongista leikata tarvittava määrä pois. Väri ja poistettu metrimäärä merkataan studion päiväkirjaan. Huomioi, että jos kartonkia liataan välinpitämättömästi, niin tästä voidaan veloittaa 5 €/m. Metrimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kartonkia joudutaan leikkaamaan pois, jotta alasvedettynä taustassa ei näy merkittäviä tahroja tai repeämiä.

Salamat laukaistaan radio-ohjauksen avulla. Kameran päälle sijoitettava lähetin palautetaan käytön jälkeen aina samaan paikkaan puomijalustaan riippumaan. Samanlainen vastaanotin kiinnitetään yhteen käytetyistä salamoista. Sammutathan sekä lähettimen että vastaanottimen lopetettuasi kuvaukset. Varavastaanottimena toimii virtajohdon ja studiopään välissä toimiva yksikkö. Varapatteri sekä ruuvinavaaja löytyvät metallikaapista. Perinteistä PC-synkkajohtoa käytetään vain hätäkeinona.

Muut studion varusteet

 • Puomi- ja muut jalustat: Puomin kanssa kannattaa harrastaa erityisyyttä varovaisuutta, kun keskikiristintä löysätään. Myös vastapainoa on siirrettävä tarpeen mukaan tasapainon ylläpitämiseksi.
 • Verhot: Studion molton-verhoja voidaan käyttää ja siirtää tarvittaessa. Nostathan verhon ylös ikkulaudalle, jotta tila pysyy lämpimänä. Jos siis laitat verhon patterin eteen kuvausten ajaksi, nostathan sen ylös ikkunalaudalle kuvausten jälkeen.

Käytön jälkeen studio puhdistetaan lakaisemalla ja keräämällä kaikki roskat roskikseen (pullot mukaan). Omaa rekvisiittaa ei saa jättää studioon pienuuden takia. Studiovälineet sijoitetaan alkuperäisille paikoilleen, jotta seuraava käyttäjä löytäisi tavarat aina samasta paikasta. Studiojalustat laitetaan seinien viereen varsi ala-asennossa.

Avaimet palautetaan toimistolle asiakaspalveluaikoina.

************************************************

Kameraseuran studion palautelomake

Tällä lomakkeella voit jättää palautetta studiosta ja mahdollisista vikatilanteista. Vastauksien avulla studiota pyritään kehittämään tarpeiden mukaan. Samalla pystytään hankkimaan tarpeeksi varaosia, jos jokin on lopussa.

************************************************

Studion keikkavalojen varaus

Varaus tehdään sähköpostitse kuten studionkin. Keikkasetin varaaja on henkilökohtaisesti vastuussa laitteista. Mikäli jotain häviää tai hajoaa varauksen aikana, on se varaajan vastuulla.

Keikkasetin varusteet

Keikkasettiin kuuluvat seuraavat välineet, jotka ovat pakattu kätevästi yhteen matkasalkkuun:

 • 3 kpl Multiblitz-välähdyspäätä
 • 3 kpl salamajalustaa
 • 2 kpl radiolähetinvastaanotinta
 • 2 kpl heijastavaa sateenvarjoa
 • 1 kpl läpiammuttava sateenvarjo
 • 1 kpl iso heijastinkupu
 • 2 kpl hunajakenno
 • 1 kpl diffuuseri heijastinkupuun
 • 1 kpl snoot-heijastin

Keikkasetin haku ja palautus

Keikkasetti haetaan ja palautetaan Kameraseuran studiotiloihin, jonka avain noudetaan Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana.

Yhteystiedot

Studiovastaavana toimii Teemu Ojala, puh. O41-4546303, studio (at) kameraseura.fi.
Lisätietoja myös Kameraseuran toimistolta sähköpostitse jasenpalvelut (at) kameraseura.fi ja puhelimitse 0400-802 098 ti–to klo 12.00–15.00.